Mobile & Tablets

Gewone plataan J.W. van Overloopplantsoen | Plantagebuurt

Gewone plataan J.W. Overloopplantsoen
Gewone plataan J.W. Overloopplantsoen

In het J.W. van Overloopplantsoen, een van de leukste kleine plantsoentjes van Amsterdam, staat een monumentale gewone plataan. Op deze dikkerd (5 meter omtrek) die wat uit het lood staat, keek dichter Adriaan Morriën dagelijks uit.

Romantische zielen & schilderachtige types

Ongetwijfeld inspireerde de plataan Morriën bij het componeren van zijn gedichten. Ik word in ieder geval knap poëtisch van deze bijzondere gewone plataan, die zo ongeveer het hele J.W. van Overloopplantsoen overvleugelt. Het plantsoen is sowieso pleisterplaats van romantische zielen en schilderachtige types.

Tractatus van Wittgenstein

Bijna dertig jaar geleden belandde ik bij toeval, op een fietstocht door de stad, in dit plantsoentje. In een wat sombere bui ging ik op een bankje zitten. Jawel, op een van de bankjes onder deze gewone plataan. Het was in de tijd dat ik filosofie studeerde en ik als standaard bagage een stukgelezen Tractatus van Wittgenstein bij me droeg.

 

Adriaan Morriën

Later kwam ik erachter dat dichter en essayist Adriaan Morriën hier woonde, aan de Plantage Muidergracht, een meter of 20 van de gewone plataan. Morriën is van 1912, de gewone plataan een dikke 20 jaar ouder. Morriën is al 13 jaar dood, de gewone plataan kan nog wel een paar eeuwen mee. De oudste gewone plataan van Europa staat bij Chateau de Chessy, vlakbij Parijs en telt 400 jaar.

Stekelige bolletjes

Gewone platanen zijn best bijzonder om te zien. De bomen hebben een koepelvormige kroon met grote, gespreide takken aan een lange stam. De boomschors is glad, dun en grijsbruin. Door afschilferen ontstaan groenachtige of gele vlekken. In het voorjaar ontwikkelen zich karakteristieke stekelige bolletjes die aan de takken hangen.

De feiten

  • Soort boom: gewone plataan
  • Latijnse naam: Platanus x hispanica
  • Locatie: J.W. van Overloopplantsoen
  • Plantjaar: 1880-1890
  • Hoogte: 18 meter
  • Dikte: 4,80 meter

J.W. van Overloopplantsoen

Als je toch in het J.W. van Overloopplantsoen bent, kijk dan even om je heen. Het is werkelijk een charmant parkje, met een overdaad aan groen en een mooie oever langs de gracht. Vlak naast een oude fontein staat een picknicktafel met banken eromheen. Op zomeravonden drinken de buurtbewoners hier een glaasje wijn. Tussen de bomen hebben ze een enorme boomhut gebouwd. Een uniek plekje in Amsterdam.

Gidsje met monumentale bomen

Dit is een van de 30 bomen die te vinden zijn in een prachtig gidsje van De Bomenstichting. Je kunt het gidsje bestellen of downloaden:

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.