Mobile & Tablets

Gewone plataan op de Wallen

Gewone plataan aan de Oudezijds Achterburgwal
Gewone plataan aan de Oudezijds Achterburgwal

Weggemoffeld in een achterafsteegje van de Oudezijds Achterburgwal bij de Nieuwmarkt staat een bijzondere gewone plataan uit 1850. Foto's kijken?Hartje van de Wallen

Deze gewone plataan staat al ruim anderhalve eeuw in het hartje van de Wallen zonder een krimp te geven. Wil je hem bezoeken, dan moet je het een en ander trotseren. Seksclubs met zware jongens voor de poorten, dames van lichte zeden die je willen binnenlokken, blowende toeristenstromen.

Voormalige Gedempte Huidenvettersloot

Maar dan opeens open je een hoog groen hek dat een nauw achterafsteegje afsluit. En dan aarzel je even: mag ik hier wel naar binnen? Ja, je mag hier naar binnen. Loop door het gekke steegje met een al even gekke naam: de Voormalige Gedempte Huidenvettersloot.

 

Café Remember

Hier moet je even je neus dichtknijpen voor de doordringende pislucht die hier hangt en de verschaalde bierlucht die uit café Remember walmt. En je oogkleppen opzetten om die halfvergane duif niet te zien die is weggestoken tussen een paar losliggende straattegels.

Platanus x hispanica

Maar dan opeens sta je op een rommelig binnenplaatsje voor iets heel moois: een Platanus x hispanica – ook wel gewone plataan genoemd – uit 1850. Een monumentale boom in een zeer stadse omgeving.

De feiten

  • Soort boom: gewone plataan
  • Latijnse naam: Platanus x hispanica
  • Locatie: Oudezijds Achterburgwal (zijsteegje)
  • Plantjaar: 1840-1850
  • Hoogte: 24 meter
  • Dikte: 4 meter

Goede stadsbomen

Platanen zijn sowieso goede stadsbomen, ze kunnen enorm veel verdragen. Zowel de bast als de grote bladeren van platanen vangen veel stof uit de lucht op. Normaal gesproken hebben ze veel licht nodig om goed te kunnen groeien, daarom groeien ze vaak scheef naar het licht toe.

Eikje groeit uit plataan

Hoewel deze gewone plataan nogal in het donker staat, ziet hij er gezond uit en is het een joekel van een boom. Echt een mannetjesputter (m/v) dus. Gooi je hoofd even in je nek en kijk naar die ene enorme zijtak op 5 meter hoogte: uit een holte in de stam groeit een klein eikje. Liefffff!

Gidsje met monumentale bomen

Dit is een van de 30 bomen die te vinden zijn in een prachtig gidsje van De Bomenstichting. Je kunt het gidsje bestellen of downloaden:

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.