Hollandse iep Oudemanhuispoort
Vele duizenden studenten lopen jaarlijks langs de Hollandse iep in de Oudemanhuispoort. Waarschijnlijk zonder er bij stil te staan dat het hier om een bijzondere monumentale boom gaat.
Reusachtige iep
Ik in ieder geval niet toen ik hier filosofie studeerde, ruim 20 jaar geleden. Vrij gedachteloos liep ik er bijna dagelijks langs, met m'n hoofd in hogere sferen. Onbegrijpelijk dat ik hem toen niet zag, als ik nu naar deze reusachtige iep kijk.
Kloostertuin met oude mannen
De bijzondere Hollandse iep in de Oudemanhuispoort is in alle rust groot geworden door de omsloten ruimte. Vroeger was dit een kloostertuin, en was hier een bejaardentehuis voor mannen gevestigd. Nu is het de binnenplaats van een van de hoofdlocaties van de Universiteit van Amsterdam.
Bomen op beschutte plaatsen
Oude bomen vind je in Amsterdam sowieso vooral op beschutte plaatsen, plekken die niet openbaar toegankelijk zijn, zoals binnentuinen, hofjes en bijvoorbeeld Artis of De Hortis. En dus hier, in de Oudemanhuispoort.
Hoogste iep van Nederland
De feiten
- Soort boom: Hollandse iep
- Latijnse naam: Ulmus x hollandica 'Belgica'
- Locatie: Oudemanhuispoort
- Plantjaar: 1890-1900
- Hoogte: 34,8 meter
- Dikte: 4,44 meter
De iep is geplant tussen 1890 en 1900. Met bijna 35 meter is hij de hoogste iep van Nederland. Hij heeft waarschijnlijk enorm z'n best gedaan om boven de omliggende hoge universiteitsgebouwen uit te stijgen. En daar is hij glansrijk in geslaagd!
Gidsje met monumentale bomen
Dit is een van de 30 bomen die te vinden zijn in een prachtig gidsje van De Bomenstichting. Je kunt het gidsje bestellen of downloaden:
Klik op de foto's om te vergroten
Bekijk een filmpje
No video selected.- Tags voor dit artikel: Bomenstichting | Burgwallen Oude Zijde | monumentale bomen | stadsnatuur