Mobile & Tablets

Artisplein | Supermooi plein in de Plantagebuurt

Artisplein | Supermooi plein in de Plantagebuurt
Artisplein | Supermooi plein in de Plantagebuurt

Een van de leukste nieuwe aanwinsten in de Plantagebuurt is zonder meer het Artisplein. Het nieuwe plein kun je zonder kaartje binnenlopen, in café-restaurant De Plantage kun je wat drinken en je kunt de flamingo's bijna onder hun welgevormde snavel kietelen.

Flamingo's (familie van de duif)

Heerlijk plekje om even overheen te dwalen. Strijk in de lente of zomer neer op het terras en geniet van de lange schaduwen als de zon zakt. Verderop kruipt het aanpalende Artis bijna het plein op. De flamingo's staan gezellig met z'n allen bij elkaar roze te wezen. Wist je trouwens dat deze prachtvogels familie zijn van de fuut en de duif?

Grootste collectie lepelaars

Zestig lepelaars stiefelen langs op aaiafstand in een monumentale volière die luistert naar de naam Hollandse Polder. De grootste collectie lepelaars ter wereld.

 

Polder-in-het-klein

Die Hollandse Polder is ook echt een polder-in-het-klein, met weidevogels, knotwilgen en een sloot. Die knotwilgen moesten bij het onderhoud van een verzakte dijk verdwijnen, en hebben nu asiel gekregen in de volière. Het grasland dat je ziet, is niet ingezaaid: het zijn plaggen uit de polder rond het Gein. Leuk toch?

A.A.P. voor Artisplein

Het Artisplein, op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan, is ontworpen door landschapsarchitect Michael van Gessel. Op 20 mei 2015 heeft de publieksjury het plein bekroond met de Amsterdamse Architectuur Prijs 2015 (A.A.P). Toepasselijke naam voor een prijs voor Artis.

Filter tussen stad en park

Het oordeel van de jury: “Deze oase van rust, midden in het centrum, dat is teruggegeven aan de Amsterdammers, kent een goede balans tussen architectuur, natuur en recreatie. De historische elementen zijn er in acht genomen en de verfijnde inrichting van het plein maakt het tot een prachtig filter tussen stad en park."

De Plantage mét terras

Kortom: het is een heerlijk plein waar je je al snel thuis voelt. Café-restaurant De Plantage draagt daar in hoge mate aan bij. Tussen de oude platanen op het plein ligt het, in het sfeervolle monumentale pand de Ledenlokalen. Grootste troef is het riante terras. Als je daar zit voel, ruik en hoor je de nabijheid van de dierentuin. Maar ook de ruime serre van De Plantage is om te zoenen.

Terras van het Jaar 2016

De prijzen vliegen je om de oren, want het superterras is door Gault & Millau verkozen tot Terras van het Jaar 2016. Gault & Millau: "Als je bij de Plantage op het terras zit, kijk je uit op ‘De Hollandse Polder’, een enorme volière met de grootste collectie lepelaars ter wereld. De platanen op het terras maken het helemaal af."

Mijn prijs

Ik krijg bijna zin om ook een prijs uit te reiken. De Amsterdams Accent Prijs (A.A.P.), of was die nou al vergeven?

Micropia kriebelt

Aan het plein vind je ook nog Micropia, ‘s werelds eerste microbenmuseum. Dat probeert je te paaien met de volgende tekst: “Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ze zitten op je, ze zitten in je, en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard.” Als je al geen jeuk had, heb je die nu. Maar bezoek het Artisplein, anders mis je echt wat!

Openingstijden & Artis

Het Artisplein is elke dag open van 9.00 tot 22.30 uur. Uiteraard is een bezoekje aan Artis zelf ook zwaar aan te bevelen.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: Artis | bijzondere plekken | Plantagebuurt

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (2 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: