Mobile & Tablets

SAIL Amsterdam 2015 | Gegrepen door de Tall Ships

SAIL 2015, ik heb er slapeloze nachten van. Ik lig wakker omdat ik de Tall Ships niet uit m'n hoofd kan krijgen. Vanochtend ben ik er alweer langsgelopen, voor de derde keer. En zondag varen ze al weer uit. Ik mis ze nu al.

Mijn eerste SAIL in 1975

Vroeger ben ik als jongetje naar de allereerste SAIL geweest. In 1975 was dat, ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Amsterdam. Daarna nooit meer. Ik dacht dat ik er niks aan vond. Grote boten, ik vond het maar suf. En al die drukte en commercie eromheen, het kon me gestolen worden.

SAIL-roes

Bij toeval belandde ik tijdens een wandelingetje door mijn buurt – vlakbij het Scheepvaartmuseum – middenin de SAIL-hectiek. En ik liet me op sleeptouw nemen. De overweldigende schepen, de leuke en vrolijke sfeer, het prachtige weer, ik raakte in een roes. Een SAIL-verslaving, bestaat zoiets?

 

Vijf oceanen & Music Marina

SAIL schijnt nog veel meer te omvatten dan de grote schepen. Ik las een verhaal over vijf oceanen in vijf kleuren, maar daar kon ik geen touw aan vastknopen. En op Music Marina aan de noordkant van het IJ schijnt op een groot podium van alles te gebeuren. Wat dan allemaal werd me niet helder, en het boeit me ook niet.

Verliefd op Tall Ships

Alleen de Tall Ships wil ik zien. In gedachten heb ik het al over 'mijn' Tall Ships. Ook nu weer loop ik er langs. Geniet van hun schone vormen en frisse kleuren. En van hun vrolijk wapperende zeilen en vlaggen. Ontelbare foto's schiet ik. Duizelig word ik ervan, en ik heb een merkwaardig gevoel in m'n buik. Zou ik verliefd op ze zijn?

Stokoude schuiten?

Tall Ships, ik kom er langzaam aan achter wat het eigenlijk zijn. Ik dacht dat het allemaal stokoude schuiten waren, maar dat is dus niet zo. Sommige zijn nog vrij recent gebouwd. Wel zijn het stuk voor stuk grote zeilschepen die zeewaardig zijn. Dat soort info is op de officiële site www.sail.nl maar moeizaam te vinden.

Hoeveel Tall Ships zijn er?

Hoeveel Tall Ships zijn er nou eigenlijk op SAIL? Ook daar is lastig achter te komen op www.sail.nl. Wat een warrige website is dat zeg. Je zou toch zeggen dat op de pagina 'Deelnemende Tall Ships' zou staan hoeveel er dan deelnemen. Maar nee, dat staat er niet. Die pagina is sowieso al maanden niet up to date gebracht.

Ruggengraat van SAIL

Als ik de foto's van de Tall Ships op die pagina tel kom ik op 44. In verschillende kranten is er sprake van 'zo'n 50' Tall Ships en 600 kleinere schepen. Die journalisten weten het dus ook niet precies. Maar goed, laat ik stoppen met miezemuizen, want indrukwekkend zijn ze. Voor SAIL zijn ze ook onmisbaar, ze zijn de ruggengraat van het evenement.

Vrij te bezichtigen

En ook vandaag valt me weer op hoe Tall die Ships eigenlijk zijn. Als je ernaast staat voel je je klein. Aan boord gaan mag ook: veel schepen zijn elke dag vrij te bezichtigen tussen 10 en 23 uur. Ik kijk naar de lange rijen die er vanochtend staan en laat dat genoegen maar aan me voorbijgaan.

Alle Tall Ships op een rij

SAIL volgen via webcams

Is het je allemaal te veel gedoe, dat SAIL, maar wil je wel even een kijkje nemen? Gemak dient de mens, je kunt genieten vanuit je luie stoel via drie webcams:

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: evenementen | Oostelijk Havengebied | SAIL Amsterdam

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (2 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: