Mobile & Tablets

SAIL Amsterdam 2015 | Op jacht naar de Young Endeavour

De Tall Ships, ze hebben me gegrepen. Ik heb zelfs gedroomd dat ik op een Tall Ship de haven uitvoer. Terwijl ik toch echt geen zeebenen heb, integendeel. Afijn, ik ga vandaag bij één speciaal Tall Ship kijken: de Young Endeavour uit Australië.

Down Under

Speciaal voor m'n broer en zus natuurlijk, die Down Under wonen, in het verre Australië dus. Ze hadden me gevraagd, of nee: gesmeekt om die Young Endeavour te bezoeken. En de kapitein te vragen hoe de reis was. Doe ik voor ze natuurlijk!

Www.sail.nl: lekker warrig

Een beetje onvoorbereid ga ik op pad. Ik kon nergens vinden waar de ligplaatsen van de 64 Tall Ships zijn. Ook niet op de website van SAIL zelf, www.sail.nl. Een nogal warrige website, want de meest voor de hand liggende vraag is toch: waar liggen al die mooie Grote Schepen? En ik heb die site binnenstebuiten gekeerd zonder het antwoord te vinden.

 

Geen Endeavour te bekennen

Er zit niks anders op dan de hele Veemkade langs te lopen. Hier liggen de meeste Tall Ships immers. Ik worstel me door de massa en zie intussen prachtige schepen. De Stad Amsterdam natuurlijk, de Esmeralda uit Chili, de Sagres uit Portugal. Maar geen Young Endeavour te bekennen. Dat is toch te gek om los te lopen!

Dooie app

Via m'n iPhone probeer ik nog eens de ligplaats van Young Endeavour op te sporen. Ik kan daarvoor een app downloaden van SAIL, zie ik. Maar de link ernaar toe loopt vast. Loopt nog eens vast. En is daarna zo dood als een pier.

Op het Java-eiland!

Opeens zie ik twee oudjes op een bankje een papieren plattegrond bestuderen. Geheel tegen m'n natuur in vraag ik of zij kunnen zien waar de Young Endeavour ligt. Wat blijkt: hij ligt aan de overkant, op het Java-eiland, ligplaats 23! Met hernieuwde energie ga ik op pad, nog een aardig eind lopen.

Achter de wolken...

De hele donderdag heeft de zon uitbundig geschenen. Maar zonder enige waarschuwing schuift er opeens een dik pak wolken voor de koperen ploert. Verdorie, daar gaan mijn zonnige foto's, denk ik gelijk.

Small Ship

Halverwege het Java-eiland zie ik hem opeens liggen. Een beetje teleurgesteld ben ik wel. Geweldig groot is-ie niet. Het is meer een Small Ship eigenlijk, of hooguit een Medium Ship. Afijn, ik stap de loopplank op om de kapitein eindelijk aan de tand te kunnen voelen over de reis. Voor m'n nieuwsgierige broer en zus.

I know nothing, I'm from Holland

Knip op de neus: het schip is gesloten, staat op een bordje. Maar ik zie toch echt mensen aan boord: een man met een kapiteinspet die breeduit lacht naar een paar charmante dames. Dus ik vraag aan de lichtmatroos die de loopplank bewaakt in m'n beste Engels wat er loos is. Hij antwoordt, ook in z'n beste Engels, dat hij het niet weet. Hij is 'from Holland' namelijk.

Private party

Op de een of andere manier gaan we toch door in het Engels. Hoewel hij aan mijn Engels toch echt moet horen dat ik een geboren en getogen Hollander ben. En zijn Engels klinkt plat Amsterdams.

  • Ik: “Why can't I visit the ship?”
  • Hij: “Because there is a private party going on.”
  • Ik: “But my brother and sister live in Australia, and they urged me to ask the captain about the journey to Holland. Can't you make one little exception?”
  • Hij: “I'm sorry sir, captain's orders.”

De kapitein, die ik graag aan de tand had gevoeld, lacht intussen z'n complete gebit bloot naar de charmante dames, zie ik uit een ooghoek.

Endeavour, indeed it was!

Afijn, om een lang verhaal kort te maken: missie mislukt. Urenlang ben ik op sjouw geweest, en het enige wat rest is een slecht verhaal en wat donkere foto's. Young Endeavour, de naam past eigenlijk verdomd goed bij deze dag. Endeavour betekent zoiets als 'beproeving', 'worsteling'.

Over de Young Endeavour

De Young Endeavour doet dit jaar voor het eerst Nederland aan. Het schip werd gebouwd in Engeland en te water gelaten in 1987. Een jaar later schonk Engeland het schip aan Australië, als een bijzonder cadeau ter gelegenheid van 200 jaar kolonisatie van Australië. Thuishaven is Sydney. De Young Endeavour is 44 meter lang en heeft een diepgang van 4 meter.

Hieronder nog wat foto's van Young Endeavour onderweg naar Amsterdam (niet van mijn hand).

Meer weten?

Wil je meer lezen over de Young Endeavour?

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: evenementen | Oostelijk Havengebied | SAIL Amsterdam

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating 1 vote

  • Leuk als je mijn blog deelt: