Mobile & Tablets

Foam: de beroemde Magnum-foto's ontrafeld

Foam | Fotografiemuseum Amsterdam | Magnum Contact Sheets
Foam | Fotografiemuseum Amsterdam | Magnum Contact Sheets

Een van mijn favoriete musea is het Fotografiemuseum Amsterdam (Foam). Een bescheiden museum met grootse exposities. Tot 9 december 2015 is er nog de geweldige tentoonstelling over de wereld achter de beroemde Magnum-foto's.

Magnum Contact Sheets

De expositie 'Magnum Contact Sheets' geeft aan de hand van originele contactvellen van Magnum-fotografen als Henri Cartier-Bresson, Martin Parr en Werner Bischof inzicht in het werkproces van ’s werelds beroemdste journalistieke fotografen.

Markante historische momenten

De expositie toont 60 wereldberoemde foto's plus bijbehorende contactvellen vanaf 1930 tot 2010. De foto's bieden een mooi chronologisch overzicht van markante historische momenten: van de crisisjaren 30 en de Tweede Wereldoorlog tot het conflict in het Midden-Oosten en 9/11.

 

Kijkje in de keuken

Voor het eerst geeft het legendarische agentschap Magnum Photos een kijkje in de keuken van deze fotografen. Op de contactvellen zie je de momenten vlak vóór en na het maken van die ene iconische foto. Wat blijkt: die ene spraakmakende foto is meestal een toevalstreffer tussen oninteressante, soms ronduit mislukte foto's. Dat plaatst je eigen fotografische gemodder een beetje in perspectief.

Lachen om Salvador Dalí

Heel komisch zijn de contactvellen van een beroemde foto van Salvador Dalí, gemaakt door Philippe Halsman. Op die foto maakt Dali een luchtsprong te midden van drie katten, een schildersezel en een stoel die door de lucht zweven terwijl een straal water een van de katten natspuit. Een bizar kunststukje dat talloze malen moest worden herhaald en telkens net mislukte.

'Dali jumps too late'

Al die miskleunen zie je in geuren en (zwart-witte) kleuren. Met op de contactvellen het droge commentaar van fotograaf Halsman: “Dalí jumps too late”, “Water splashes Dalí instead of the cat”, “Secretary gets into the picture”,

Emmers met schillen

Henri Cartier-Bresson verwoordt de verhouding tussen foto en contactvel treffend: “Een contactvel zit vol overtolligheden, vol puin. Een fototentoonstelling is een uitnodiging tot een maaltijd, en het is niet gebruikelijk dat je je gasten hun neus in de potten en pannen laat steken, en nog minder in de emmers met schillen.” Geweldig dat Foam je nu precies dát laat doen!

Eerbetoon aan analoge fotografie

De tentoonstelling is ook een eerbetoon aan de analoge techniek. Inmiddels zijn de contactvellen relikwieën geworden van een techniek die volstrekt overbodig is geworden. De digitalisering heeft de fotografie op z'n kop gezet. Magnum Contact Sheets is daarom ook een zwanenzang voor een verloren kunstvorm.

Foam: beroemde fotografen & jong talent

Foam laat in z'n exposities alle fotografische genres de revue passeren: van documentaire tot mode, van eigentijds tot historisch. Naast grote tentoonstellingen met het werk van wereldberoemde fotografen heeft Foam speciale aandacht voor actuele thema’s en voor werk van opkomend talent.

Kunstcollectie van een steenkolenhandelaar

Het gebouw aan de Keizersgracht was vroeger een pakhuis. Vanaf 1863 zat hier Museum Fodor, waar de kunstcollectie van steenkolenhandelaar Carel Joseph Fodor werd geëxposeerd. Daarna is het een tijdje in bezit geweest van het Stedelijk Museum. Na een verbouwing opende Foam in december 2001 zijn deuren. Het pand heeft een open en prettige sfeer, heerlijk om wat tijd te verpozen.

Praktische informatie

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: exposities | Foam | kleine musea

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating 1 vote

  • Leuk als je mijn blog deelt: