Mobile & Tablets

Museumhaven Amsterdam: leuk museumpje bij NEMO

Museumhaven Amsterdam | Leuke kleine musea Amsterdam
Museumhaven Amsterdam | Leuke kleine musea Amsterdam

Wil je een bijzonder museumpje bezoeken? Loop dan eens langs de antieke boten van Museumhaven Amsterdam, een buitenmuseum pal naast NEMO.

Laagstaande zon

Wacht een mooie dag af en ga bij voorkeur aan het eind van de middag. Een laagstaande zon zet de bijzondere boten in een gouden gloed. Het imposante Scheepvaartmuseum op de achtergrond maakt het helemaal af.

Historische binnenvaartschepen

De Museumhaven Amsterdam is opgericht in 1984. Sinds dat jaar restaureren ze, ingeklemd tussen NEMO en Scheepvaartmuseum, tal van historische binnenvaartschepen. Je vindt er historische bedrijfsvaartuigen van minimaal 50 jaar oud. Alle boten zijn zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat te zien.

 

De tijd zal 't Leren

Op je wandelingetje langs de kade ontmoet je schepen met sprekende namen. Zoals De Avontuur, een mooi binnenvaartschip uit 1927. Of De tijd zal 't Leren, een zogeheten steilsteven uit 1927, met een rechte voorsteven, een bolvormige aak-kont en een lichte bouw.

Trots alles

Trots Alles, ook al zo'n naam, is een luxe motorschip uit oorlogsjaar 1940. Hij ligt inderdaad nogal trots te pronken in het avondzonnetje. Opvallende kenmerken van Trots Alles zijn een theehut voor de stuurhut en een niet al te dikke kont. In de begintijd heeft het schip gevaren tussen Groningen en Zaandam: tarwe naar Zaandam, meel retour.

IJ-vector & wiskundeleraar

Gevalletje apart is IJ-vector, een botter uit 1902. Hij maakte deel uit van de vissersvloot van Marken, tot de Zuiderzee werd afgesloten. De volgende Amsterdamse eigenaar was een van de oprichters van de Vereniging Botterbehoud. Omdat hij leraar wiskunde was, noemde hij het schip IJ-vector. Tegen het eind van zijn leven was hij niet meer in staat het schip te onderhouden.

Enorme restauratie

Toen de huidige eigenaar het schip kocht was het al twee keer gezonken. Een enorme restauratie was noodzakelijk. Vijf jaar lang gebruikte hij ieder uurtje van z'n vrije tijd om het schip te herstellen, soms met hulp van vrienden.

De Watergeus met identiteitscrisis

Veel schepen zijn in hun leven van naam veranderd. Maar De Watergeus, een dektjalk uit 1903, moet in een identiteitscrisis verkeren van alle naamswijzigingen. De tjalk is gebouwd onder de naam De Vrouwe Geurtje. Maar volgende eigenaren gaven het schip als namen: EbenHaezer, Gé en Albatros. En nu heet hij dus De Watergeus. Arme boot.

Werfmachines

Als je toch bij de Museumhaven bent, neem dan een kijkje bij de werfmachines langs de kade. Je ziet een spantenbuiger, gebruikt om de vele spanten van de schepen een ronding te geven. Of de vlakplaat, die weerbarstige staalplaten in vorm kan krijgen. Die machines staan daar niet alleen voor de show, de schippers gebruiken ze nog regelmatig.

Steun je de Museumhaven?

Iedereen kan de sympathieke Museumhaven ondersteunen door lid of donateur te worden.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: kleine musea | Oosterdokseiland

  • Geef je mij sterren?:
    3.7/5 rating (3 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: