Mobile & Tablets

Mumba overleden | Artis rouwt na dood jongste olifant

Mumba overleden | Artis rouwt na dood jongste olifant
Mumba overleden | Artis rouwt na dood jongste olifant

Slecht nieuws: het Artis-olifantje Mumba is overleden! Vier was ze nog maar. Ik weet nog goed dat ze ter wereld kwam: op 18 juni 2011. Vanaf het begin was Mumba zeer geliefd bij het publiek. En bij mij.

Jongste olifant van Artis

De Aziatische olifant Mumba is op 7 december 2015 overleden. Ze was de jongste van de kudde olifanten in Artis en een onstuimige, levendige jonge olifant. Alle medewerkers van Artis zijn totaal verslagen door het verlies. Zoals gebruikelijk is bij olifanten, had Mumba een goede band met haar moeder Thong Thai en haar halfzus Yindee.

Onverwacht overlijden

Haar overlijden kwam als een donderslag bij heldere hemel. Op zondag was er nog niets aan de hand. Ze at nog gewoon en oogde levendig. Op beelden van de nachtcamera in het verblijf is niets afwijkends te zien.

Slurf op de grond

Op maandagochtend om 8.15 uur troffen de dierverzorgers Mumba aan met de kop omlaag en de slurf op de grond. Haar ogen waren waterig en ze wilde weinig eten. Ook was haar flank opgezet. De verzorgers sloegen meteen alarm en waarschuwden de dierenarts.

 

Moeder en zus waren erbij

Terwijl de arts een narcose voorbereidde om de olifant te onderzoeken, ging Mumba snel achteruit. Haar moeder Thong Thai en zus Yindee zijn de hele tijd bij haar gebleven. In de middag is Mumba een paar keer gaan liggen. Na de derde keer kwam ze niet meer overeind. Om 15.15 uur is Mumba overleden. De doodsoorzaak is nog niet zeker.

Sterke familieband

Mumba ligt in de olifantenstal, zodat de andere drie olifanten afscheid kunnen nemen. Voor olifanten is dat heel belangrijk. Olifanten zijn groepsdieren die een sterke familieband hebben. Autopsie brent hopelijk de doodsoorzaak aan het licht.

Foto's van Mumba

Bekijk hieronder wat foto's die ik van Mumba maakte vlak nadat ze geboren was. Er is ook een filmpje van haar overlijden, maar dat toon ik liever niet.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: Artis | dieren | Plantagebuurt

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (5 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: