Mobile & Tablets

Uitzicht vanaf Science Centre NEMO

Vanaf het dak van Science Centre NEMO op het Amsterdamse Oosterdokseiland kijk je prachtig uit over de Oostelijke Eilanden, de historische binnenstad en het Scheepvaartmuseum. Zie ik daar in de verte zelfs het Rijksmuseum liggen? Neem een kijkje!

Dak van Amsterdam

Doe eens gek en klim naar het dak van Amsterdam. Vanuit de hoogte ligt mooi Mokum aan je voeten. Van het dakterras van Nemo tot de toren van de oude Wester: een serie over de uitzichtpunten van Amsterdam.

22 meter boven NAP

Het uitzichtpunt op het dak van NEMO ligt op 22 meter boven NAP. Niet extreem hoog dus. Toch kijk je mooi uit over een flink deel van de stad. Goed zicht krijg je op het Scheepvaartmuseum en de havens die hier liggen. Het historische centrum, dat moet je er een beetje bij fantaseren. Wel zie je in de skyline aardig wat kerktorens oppiepen.

Piazza boven de stad

Een 'piazza' met uitzicht over de stad, zoals de meeste wereldsteden hebben, had Amsterdam niet. Daarom vond NEMO-architect Renzo Piano Amsterdam maar een eendimensionale stad. Met de komst van NEMO en het markante dakplein op de bovenste verdieping is dat piazza er gekomen.

Grootste dakterras van A'dam

Piazza, stadsplein, ach een beetje overtrokken zijn die termen wel. Toch staan we hier op het grootste dakterras van Amsterdam. Het dakterras, waar je ook een hapje en een drankje kunt nuttigen, is gratis toegankelijk via de 120 traptreden of via de lift in de hal van NEMO.

 

Lekker spetteren op het dak

Zodra de zon gaat schijnen, stroomt er op het dak van NEMO 4000 liter water door 30 waterbakken. Architect Piano ontwierp deze waterloop als spetterend onderdeel van het dakplein. Bij deze watercascade kunnen kinderen in de zomer volop met water spelen. En dat doen ze dus ook. Gezellig gezicht.

Bouwen boven de IJ-tunnel

Bijna iedereen herkent het gebouw van NEMO aan zijn markante vorm. Als een enorm kopergroen schip torent het uit boven het Amsterdamse Oosterdok. Het gebouw is een beetje gekromd. Dit heeft te maken met de kromming van de IJ-tunnel, die eronder door loopt. In een mathematische, spiegelende tegenbeweging van het neerwaartse verkeer dat de tunnelbuis ingaat, ontwierp de architect een gebouw dat uit het water lijkt op te rijzen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie zoals openingstijden naar de site van NEMO.

Filmpje vanaf het dakterras van NEMO

Op Youtube vindt je talloze filmpjes die gemaakt zijn vanaf het dak van NEMO. Het filmpje hieronder geeft wel een goed beeld.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: Oostelijke Eilanden | Oosterdokseiland | uitzichtpunten

  • Geef je mij sterren?:
    4.0/5 rating (2 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: