Mobile & Tablets

Uitzicht vanaf de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Mooi en volledig gratis uitzicht krijg je vanaf de zevende verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Op het dakterras van restaurant La Place sta je 40 meter boven NAP en kijk je spectaculair uit over de stad.

Dak van Amsterdam

Doe eens gek en klim naar het dak van Amsterdam. Vanuit de hoogte ligt mooi Mokum aan je voeten. Van het dakterras van Nemo tot de toren van de oude Wester: een serie over de uitzichtpunten van Amsterdam.

La Place & theater

De OBA is sowieso de moeite van een bezoekje waard. Het moderne gebouw dat op 7-7-2007 zijn deuren opende, werd ontworpen door Jo Coenen. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van het bouwwerk is dus die zevende etage. Behalve het restaurant van La Place met dakterras is hier ook een theater ondergebracht met 250 zitplaatsen.

Amsterdam aan je voeten

Vanaf dat dakterras ligt Amsterdam aan je voeten. Hoogtepunten dichtbij zijn Nemo (met z'n eigen dakterras-met-uitzicht) en het Scheepvaartmuseum. Wat verder weg vallen vooral de vele kerktorens op. Heel herkenbaar zijn de Zuiderkerk, de Basiliek van de Heilige Nicolaas en de Westerkerk.

Rijksmuseum & Rembrandttoren

Het Rijksmuseum is ook een mooi herkenningspunt voor bezitters van goeie ogen of een verrekijker. Zelfs met je ogen in je zak zie je de Rembrandttoren, met 149,85 meter de hoogste wolkenkrabber van Amsterdam.

 

Dakterras van de Gamma

Mag ik toch even klagen? Het uitzicht is weliswaar spectaculair maar in tegenstelling tot de openheid en grandeur van het gebouw zelf heeft het dakterras eerder iets benepens. Alsof geld en tijd op waren toen de bouwers bij de zevende waren aanbeland en er toen maar even gauw een dakterras-in-de-aanbieding van de Gamma tegenaan is gesmeten.

Gemiste kans

Wat zeker niet helpt is het enorme overhangende dak. Van een afstandje ziet dat er waanzinnig mooi uit, maar op het dakterras neemt het een flinke hap uit mijn uitzicht. Ik vind: een uitzicht is pas compleet als er een Hollandse wolkenlucht boven prijkt en van die lucht zie je hier niet bijster veel. Zeg maar bijna niets. Gemiste kans.

Grootste bieb van NL

Toch nog even opscheppen over mijn OBA (ik woon op een paar honderd meter afstand): de bieb op het Oosterdokseiland is met een oppervlakte van 28.000 vierkante meter de grootste bibliotheek van Nederland. Anderhalf miljoen boeken, tijdschriften, cd's, dvd's, games en blu-rays hebben er een plek. Zooo hééj!

Lekker duurzaam gebouw

Ook leuk: eind 2008 won OBA de prijs voor het meest duurzame publiek toegankelijke gebouw van Amsterdam. De OBA gooide hoge ogen op bereikbaarheid, energie, materialen, groen & water en afval. Zo heeft het gebouw zonnepanelen op het dak en zijn er vernieuwbare materialen gebruikt.

Stairways to heaven

Afijn, schiet met de snelle lift naar de zesde etage. “Zesde? Het uitzicht is toch op de zevende?”, hoor ik je denken. Zeker wel: naar de laatste etage moet je de trap nemen. Misschien ook een centenkwestie? Niet over zeuren, gewoon even de stairways-to-heaven-van-de-Gamma nemen en genieten maar.

Filmpje van het uitzicht

Gek genoeg zijn er maar weinig filmpjes op Youtube van het uitzicht vanaf OBA. Niet al te professioneel maar wel aardig is onderstaand filmpje. Mocht jij een mooier filmpje kennen, wil je het me dan laten weten (hieronder, bij Reacties)?

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: Oosterdokseiland | uitzichtpunten

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (4 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: