Mobile & Tablets

Nieuwmarkt & Zeedijk | Wandeling in de binnenstad

Nieuwmarkt & Zeedijk | Wandeling binnenstad Amsterdam
Nieuwmarkt & Zeedijk | Wandeling binnenstad Amsterdam

Heerlijk ommetje van 3 kilometer door de Amsterdamse binnenstad. Neem er de tijd voor: er is zoveel te zien rond de Nieuwmarktbuurt en de Zeedijk waar deze wandeling je doorheen voert. Dit is etappe 1 van een zigzagroute van 27 km door Mokums mooie centrum.

Amsterdam CS

Kijk direct bij de start even naar het mooie Centraal Station van Amsterdam. Rondom het CS zijn al sinds 2003 werkzaamheden gaande vanwege de Noord-Zuidlijn. Een puinzooi die een doorn in het oog is van vele Amsterdammers. Maar goed, het stationsgebouw is prachtig. Het is gebouwd rond 1885 naar een ontwerp van architecten Cuypers, Van Gendt en Eijmer. Cuypers heeft ook het Rijksmuseum ontworpen, je ziet de gelijkenis tussen beide gebouwen.

Zeedijk & Chinatown

Je loopt over de Zeedijk, een nauwe straat bomvol café's, toko's en coffeeshops. Wat een sfeer, je wandelt hier in hartje Chinatown. Hier vind je ook Chinees restaurant Nam Kee, bekend van de roman 'De oesters van Nam Kee'. Let even op de straatnaambordjes: ze zijn zowel in het Nederlands als in het Chinees. De Zeedijkbuurt wordt ook wel het Nautisch Kwartier genoemd, vanwege het verleden als zeemansbuurt.

 

Scheepvaarthuis: Amsterdamse School

Een van de mooiste gebouwen waar je langskomt is het imposante Scheepvaarthuis. Ik woon op nog geen 500 meter afstand, maar ik heb het gebouw nooit echt goed bekeken. Nu wel, en die gevel bevat zoveel details dat ik pijn in m'n nek kreeg omdat ik zolang naar boven keek. Tegenwoordig is het een 5-sterren-hotel (Grand Hotel Amrâth), vroeger huisvestte het Scheepvaarthuis 6 Amsterdamse rederijen. Het is het eerste gebouw dat geheel in de stijl van de Amsterdamse School is opgetrokken.

Zuiderkerk & Claude Monet

Is het op vrijwel de hele route gezellig druk, opeens overvalt je de stilte rondom de mooie Zuiderkerk, gebouwd begin 17de eeuw. De Franse schilder Claude Monet schilderde de toren met daarachter de kerk rond 1874 in een uitzicht over de Groenburgwal. Normaal gesproken kun je de toren beklimmen, waarbij je prachtig uitkijkt over Amsterdam. Helaas is de toren momenteel gesloten vanwege restauratie.

Nieuwmarkt, De Waag & De Flesseman

Even verder word je weer verzwolgen door de mensenmassa's op de Nieuwmarkt. Geweldig mooi plein, met als grootste blikvanger de monumentale Waag, waar een restaurant gevestigd is. Rondom het plein liggen veel horecatentjes en nogal wat monumentale panden, dus kijk goed om je heen. Het lelijke wooncomplex voor ouderen, De Flesseman, is bedoeld voor oudjes die in deze buurt zijn opgegroeid. M'n oma heeft er nog gewoond, want die is op de Wallen geboren en getogen.

Wandelen in de binnenstad

Dit is de eerste etappe van een zigzagroute van 27 km door het centrum van Amsterdam, uitgezet door Alex Buis. In theorie kun je in 1 dag al het moois zien van binnenstad, grachtengordel, Jordaan en Museumplein. Omdat er onderweg zoveel te beleven valt, is de route opgedeeld in 7 korte etappes.

Biologische markt

De Nieuwmarkt biedt dagelijks een markt, op zaterdag een zeer gezellige biologische markt, en in de zomermaanden op zondag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt. Genoeg te beleven dus.

Gevelstenen, dakkapelletjes & oude besjes

Geweldig klein wandelingetje al met al, waar ik toch bijna 2 uur zoet mee geweest ben. Stiefel niet door, kijk goed om je heen, en gooi af en toe je hoofd in je nek. Dan zie je interessante details. Schitterende gevelstenen die je anders niet opgevallen waren, een prachtig dakkapelletje of torentje, een oud besje dat uit een open raam naar je zwaait.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: binnenstad | Nieuwmarktbuurt | stadswandelingen

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (4 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: