Mobile & Tablets

Stadswandeling Amsterdam | Centraal Station – Ransdorp

Bijzonder leuke wandeling die start bij het drukke Amsterdam CS en 16 kilometer verder finisht in de eindeloze rust van het pittoreske Ransdorp in Waterland. Een overgang waar je mond van openvalt.

SAIL 2015

De feiten

Op een van de drukste dagen van het jaar, middenin SAIL 2015, worstel ik me door de mensenmassa's rond Amsterdam CS. Gelukkig is de sfeer gemoedelijk, maar de route moet ik wel flink omleggen, want het Java-eiland is onbereikbaar.

Veemarkt

Dus loop ik langs de kade waar zo ongeveer alle Tall Ships uit verre uithoeken van de aarde zijn aangemeerd. Genieten geblazen, ondanks de drukte. Op de Veemarkt op het Cruquiuseiland haak ik weer aan bij de route. Gek gebiedje. Het is ook echt een Veemarkt geweest, vanaf 1887. Let vooral op het mooie kantinegebouw van de markt.

 

Rafelranden van de stad

Na het hondenrijke Flevopark beland ik bij het Amsterdam-Rijnkanaal in de rafelranden van de stad. Merkwaardig rommelpotje van waterwegen, uitvalswegen en de A10. Het voelt allemaal wat avontuurlijk, met verlaten bedrijventerreinen, verwaarloosde paarden in een afgegraasd weiland, een gek gebouwtje dat luistert naar de naam Fort Knox.

Oranjesluizen

Dan kom ik bij alweer iets aparts: de Oranjesluizen. Via een complex van schutsluizen voert de route naar Amsterdam-Noord. Ruim een uur moet ik wachten op een paar enorme schepen die geschut worden, geen straf overigens want het is een fascinerend gezicht.

120.000 schepen

Die Oranjesluizen moeten de waterhoogte in het Noordzeekanaal op peil houden. Het complex bestaat uit drie kleinere sluizen voor kleine beroepsvaart en pleziervaart, een grote sluis voor de binnenvaart, en twee ‘vispassages’. Jaarlijks passeren ongeveer 120.000 schepen de sluizen.

Handbediend veerpontje

Pal na de sluizen duik ik via kruip-door-sluip-door paadjes een bijzonder natuurgebiedje in, het Schellingwouderpark. Ik moet daar zelfs nog even met een handbediend veertje een brede sloot over. Grappig. Dat natuurgebiedje aan het water staat bomvol rijpe bramen waar ik me ongans aan te buiten ga.

Pittoreske Schellingwouderkerk

Verderop, in het dorpje Schellingwoude, daalt de landelijke rust over me. Aan de ene kant het weidse water, aan de andere kant snoepjes van huisjes. Ik ga even van de route af een kijkje nemen bij het pittoreske witte Schellingwouderkerkje uit de 17de eeuw. Een favoriete trouwlocatie. En verdomd: er staat juist een stelletje in de startblokken voor het ja-woord.

Wandelen buiten de binnenstad

Deze etappe is onderdeel van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam. De wandeling staat beschreven in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis.

Meer informatie over de gids >>

Fotogeniek dorp

Over de dijk langs het IJ-meer loop ik richting Durgerdam. Dat ligt langs het meer enorm op te scheppen dat het toch echt wel een van de meest fotogenieke dorpen van Nederland is. En dat is het ook, met z'n mooie kerkje, z'n houten dijkhuisjes, z'n haventje gevuld met zeilbootjes en z'n wapperend wasgoed dat op de dijk hangt te drogen.

Toren beklimmen?

Dan volgt de eindetappe langs weilanden met koeien en schapen naar het bijna even mooie Ransdorp. Twee dorpelingen op stoeltjes wachten me op bij de ingang van de beroemde toren (32 meter hoog). Of ik er niet in wil klimmen? Dolgraag, maar verdomd daar komt net m'n bus en die gaat maar eens per uur. Ander keertje dan maar.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: Durgerdam | Ransdorp | Schellingwoude | stadswandelingen

  • Geef je mij sterren?:
    4.8/5 rating (6 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: