Mobile & Tablets

Stadswandeling Amsterdam | Tuindorpen Noord & NDSM-werf

Stadswandeling Amsterdam | Tuindorpen Noord & NDSM-werf
Stadswandeling Amsterdam | Tuindorpen Noord & NDSM-werf

Deze bijzondere wandeling voert je van oost naar west door Amsterdam-Noord. Je wandelt door de oude tuindorpen Nieuwendam en Buiksloot. Je komt langs filmmuseum Eye en de A'DAM Toren die bijna af is. Noord was vroeger voor echte Amsterdammers een no go-area. Nu is het een 'must be' voor hippe vogels.

Half Pieterpad

De feiten

Deze serie wandelingen is de leukste manier om je eigen stad te leren kennen. Ik ben er inmiddels verliefd op geworden en ben zeker van plan alle 14 etappes te lopen. 260 kilometer binnen Amsterdamse grenzen. Een half Pieterpad dus.

Opgeprikt bij oma

De start van deze etappe – in het nieuwere deel van Nieuwendam – ademt nog de deprimerende sfeer die ik zo goed ken van vroeger. M'n oma woonde hier in de jaren 70 en we gingen op zondag vaak op bezoek. Bus 33 bracht ons naar een torenhoge flat voor een eindeloze middag opgeprikt zitten bij oma. Ik hield van oma, maar iets saaiers kon ik me niet voorstellen

 

Mooiste tuindorp van Europa

Even later wandel je door een veel ouder en veel fraaier deel van Nieuwendam. Dit tuindorp werd vanaf 1926 gebouwd en kreeg direct internationale aandacht. Nieuwendam geldt als een van de mooiste tuindorpen van Europa. Het is maar dat je het weet.

Amsterdamse School & Waterlandse invloed

De bebouwing aan het Purmerplein en de bijzondere poortgebouwen aan de Purmerweg zijn ontworpen door B.T. Boeyinga. Het ontwerp is direct herkenbaar als Amsterdamse School. Maar er zijn zeker ook Waterlandse invloeden, herkenbaar aan de groengeverfde houten betimmeringen.

Bescherming tegen zee

Veel meer bijzonder hout vind je terug langs de voormalige Waterlandse Zeedijk verderop. Een heerlijke dijk met schattige huisjes en weids uitzicht over water. Vroeger was die dijk van levensbelang voor de bescherming van Waterland tegen de zee.

Kapiteinshemel

Verderop, bij het sluisje (met het leuke café Het Sluisje) vind je de Kapiteinshemel: een rijtje huizen die in de 17e eeuw werden gebouwd door kapitaalkrachtige kapiteins. De kapiteins hadden aan twee kanten mooi uitzicht. Aan de ene kant over het IJ, aan de andere kant over de haven van Nieuwendam.

Diepste kanaal ter wereld

Via Vogeldorp, een tuindorpje met een beroerde reputatie, en Disteldorp loop je een eind langs het Noord-Hollands Kanaal dat rond 1820 is gegraven. Destijds was dit het breedste en diepste kanaal ter wereld. Hollands glorie duurde maar even: het kanaal raakte snel op de achtergrond toen in 1876 het Noordzeekanaal werd geopend.

Hip in Noord

Rond Filmmuseum Eye wandel je door een heel ander Amsterdam-Noord. Dit is the place to be voor creatief en hip Amsterdam en omstreken. Met restaurantjes, clubs en cafés die als paddenstoelen uit de grond schieten.

A'DAM Toren

De opening van de A'DAM Toren (de voormalige Toren Overhoeks van Shell) in 2016 zal de buurt nog extra boosten. Ik verheug me nu al op dineren in het draaiende restaurant vanwaar Amsterdam en omstreken schitterend aan je voeten ligt.

Plattelandsdorpje Buiksloot

Achter Eye flaneer je over een brede promenade, het IJ klotst bijna over je wandelschoenen. In de verte kijk je op de westelijke houthavens. Dan duik je het bijzonder fraaie tuindorp Buiksloot in en waan je je opeens in een plattelandsdorp met alweer bijzonder fraaie geveltjes van dijkhuisjes.

Wandelen buiten de binnenstad

Deze etappe is onderdeel van een zigzagroute van 260 km door Amsterdam. De wandeling staat beschreven in de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' van Alex Buis.

Meer informatie over de gids >>

Grazende schapen in Kadoelen

Het dorp Kadoelen, dat al sinds de 14de eeuw bestaat, kende ik alleen van de gelijknamige afslag van de A10. Leuk om hier nu doorheen te banjeren. En vooral ook leuk dat je hier opeens uitkijkt over sappige weiden met grazende schaapjes en slootjes met gluiperige reigers.

Tuindorp Oostzaan

Verderop loop je de stad weer in en maak je nog een leuke slinger door het tuindorp Oostzaan, dat beschouwd wordt als het allereerste tuindorp. Hoogtepunt is hier de bijzondere architectuur van Zonneplein en omgeving.

KNSM-werf & pontje

De finish is in stijl: de grootse KNSM-werf en alle hip & happening bedrijvigheid eromheen. Jaren geleden heb ik de werf eens bezocht, maar er is zoveel omheen en bijgebouwd dat ik het bijna niet meer herkende. Ongewijzigd is het pontje dat je in een bijzonder leuk vaartochtje terugbrengt naar Amsterdam Centraal. Kost geen duit, kicks voor niks.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: Amsterdam-Noord | Buiksloot | KNSM-werf | stadswandelingen | tuindorpen

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (9 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: