Mobile & Tablets

Rosse buurt & grachtengordel | Wandeling in de binnenstad

Rosse buurt & grachtengordel | Wandeling in de binnenstad
Rosse buurt & grachtengordel | Wandeling in de binnenstad

De leukste wandeling door de rosse buurt en over de grachtengordel van Amsterdam. Als echte Amsterdammer kwam ik in straatjes en steegjes die ik nooit eerder zag. Aanrader!

Damrak: lelijkste straat van Amsterdam?

De feiten

Direct vanaf het Centraal Station loop je een van de lelijkste straten van Amsterdam in: het Damrak. Als Amsterdammer mijd je dat soort plekken normaal gesproken. Met al z'n vreet-, zuip- en goktentjes en z'n overschot aan blowende toeristen is het een toonbeeld van doorgeschoten consumentisme. Zo, ik heb gezegd!

Nieuwendijk

Maar dan moet je de Nieuwendijk nog krijgen, die zo mogelijk nog een slag erger is. Op deze miezerige vrijdag moet ik alle zeilen bijzetten om niet in een Grote Depressie te belanden.

 

Mooie grachten

Maar dan is de ellende ook voorbij en begint een heel leuk traject over de prachtige Amsterdamse grachten en alle leuke straatjes met z'n winkeltjes en caf├ęs ertussen. Echt een gebied om de pas te vertragen en te genieten van mooi Mokum.

Nieuwe Kerk & Dam

Van de grachten loop je achter de Nieuwe Kerk langs. Na een halve eeuw Amsterdam wist ik helemaal niet dat je achter die kerk langs kon lopen. Grappig steegje! Je belandt op de Dam. Een rommelig, druk en overzichtelijk plein als je het goed beschouwt. De chique Bijenkorf is dan weer een vlag op deze modderschuit.

Paleis op de Dam

Kijk even naar het beroemde Paleis op de Dam. Het Koninklijk Huis gebruikt het als ontvangstpaleis. Het werd tussen 1648 en 1665 gebouwd als stadhuis, naar ontwerp van architect Jacob van Campen. Wat direct opvalt is dat dit prachtige gebouw hoognodig in bad moet. Schande voor de stad!

Beurs van Berlage & walletjes

Na weer een stuk klunen over het Damrak en langs de bijzondere Beurs van Berlage kom je nu toch echt in de hard core rosse buurt van Amsterdam. Kan niet missen. Wat vooral opvalt is dat er nogal wat kamertjes te huur staan. En verder dat prostituees vooral veel op hun mobieltje kijken terwijl ze zich etaleren. Raar gezicht.

Oude Kerk

Kijk even goed naar de mooie Oude Kerk uit 1306, het oudste gebouw van Amsterdam. De kerk behoort tot de top 100 van de Nederlandse rijksmonumenten. Over de Oudezijds Voorburgwal wandel je echt in hartje Wallen. Het wemelt van de seksshops, raamprostituees, peepshows, bordelen, coffeeshops en sekspaleizen als het beruchte/beroemde Casa Rosso.

Wandelen in de binnenstad

Dit is de tweede etappe van een zigzagroute van 27 km door het centrum van Amsterdam, uitgezet door Alex Buis. In theorie kun je in 1 dag al het moois zien van binnenstad, grachtengordel, Jordaan en Museumplein. Omdat er onderweg zoveel te beleven valt is de route opgedeeld in 7 korte etappes.

Oudemanhuispoort & universiteit

Dan kom je via leuke kleine steegjes met namen als 'Gebed zonder end' bij de Universiteit van Amsterdam. Daar is niets veranderd sinds ik er studeerde, 25 jaar geleden. Je wandelt door de Oudemanhuispoort waar al sinds jaar en dag antiquairs hun boeken aan de man brengen.

Staalstraat & Stopera

Door de Staalstraat wandel je nu. Met z'n vele kleine winkeltjes en z'n heerlijke bonnetterie Puccini Bomboni is dit een van de leukste straatjes van Amsterdam. Je loopt naar de Stopera, op 23 september 1986 geopend. De bouw van het enorme complex, midden in de oude Amsterdamse Jodenbuurt, was omstreden. Velen vonden het ook spuuglelijk. Ik destijds ook. Maar nu heeft het eigenlijk wel wat. Ja, best een mooi gebouw eigenlijk.

Waterlooplein

Inmiddels gaat het nu serieus regenen. Op de vlooienmarkt van het aanpalende Waterlooplein scoor ik even snel een paraplu. Heerlijk wandelingetje al met al.

Klik op de foto's om te vergroten

Bekijk een filmpje

No video selected.
  • Tags voor dit artikel: binnenstad | De Wallen | grachtengordel | stadswandelingen

  • Geef je mij sterren?:
    5.0/5 rating (5 votes)

  • Leuk als je mijn blog deelt: